Brandlarm på en brandstation? Självklart! Nynäshamns kommun har fått som krav av försäkringsbolaget att alla kommunala byggnader där det finns människor ska ha brandlarm installerat. För Nynäshamns brandstation blev valet brandlarmet SecuriFire.

Thomas Isaksson visar de adresserbara och slingmatade dörrhållarmagneterna.

Thomas Isaksson visar de adresserbara och slingmatade dörrhållarmagneterna.

Brandlarmet installerades av TMP Alarm. Företaget är certifierade av Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering AB och är därmed godkända att installera försäkringsklassade brand- och inbrottsanläggningar enligt högsta standard avseende funktion och säkerhet. TMP Alarm AB arbetar även med brandskyddsprodukter, passagesystem och kameraövervakning allt för en komplett säkerhetslösning.

 

– Vi är mycket nischade inom brandlarm och brandskydd. En av våra specialiteter är kulturbyggnader. Vi har t.ex. installerat i många slott, bland annat Gripsholms, Rosersberg och Örebro Slott, säger Thomas Isaksson, vd och projektledare på TMP Alarm AB.

Trygg leverantör

TMP Alarm har ramavtal med flera kommuner, som Järfälla, Håbo, Täby och Nynäshamn. Bland övriga kunder märks Statens Fastighetsverk, som har hand om många kulturbyggnader, Vattenfall Uppsala och HSB.

– När det gäller brandlarm så satsar vi på SecuriFire och vi har hittills installerat ett 20-tal anläggningar. Det är ett brandlarm som spelar i högsta divisionen. Tillverkaren Securiton har modern teknik, ett brett produktsortiment och det är en trygg leverantör som tänker långsiktigt. Produkterna, som tillverkas i Tyskland, är av högsta kvalitet och en fördel är att de producerar hela kedjan, det vill säga både centralapparater och detektorer. En annan väldigt stor fördel för oss som installatör är att systemet kan fjärrstyras via webben eller via larmsändaren. Det innebär att om något händer med en kunds anläggning kan vi hemifrån kontoret se vad som hänt och åtgärda felet. Den här möjligheten kan spara pengar för kunderna. Vidare är SecuriFire ett av få fabrikat som har adresserbara och slingmatade dörrhållarmagneter. Det förenklar vid installation och utökning samt ger högre säkerhet då de är övervakade av brandlarmscentralen, berättar Thomas Isaksson.

Multidetektorer från Securifire vakar över brandbilarna i Nynäshamn.Detektorer för värme och rök

Ett av de senaste SecuriFire-systemen som TMP Alarm installerat är vid Nynäshamns brandstation.

– Kommunen hade i sina nya försäkringsvillkor fått inskrivet att i alla kommunala byggnader där det fanns människor skulle det finnas ett brandlarm. I samband med renovering av lokalerna beslutades därför att ett brandlarm skulle installeras, säger Tony Kullman, insatsledare vid Södertörns Brandförsvarsförbund.

Då TMP Alarm har ramavtal med Nynäshamns kommun så blev brandlarmet SecuriFire det självklara valet.

– Det var i januari i år som vi utförde installation av brandlarmscentralen samt multidetektorer, för högsta möjliga säkerhet. Detektorerna känner av både värme och rök och ger därför en säkrare detektion samtidigt som de inte genererar falsklarm. Vi har även installerat multidetektorer med inbyggda sirener. Då sirenerna är inbyggda i samma detektor slipper man dra någon extra kabel, vilket gör installationen billigare jämfört med att ha separata sirener, säger Thomas Isaksson.

Detektorerna går att få med IP54-klassning, vilket innebär att samma detektorserie går att montera utomhus och i fuktiga utrymmen. Det förenklar installationer, utökningar och gör det fritt att programmera detektorn för rök eller värme.

– Min uppgift har främst varit att se till att arbetet har flutit på bra. Vi har ju alltid full beredskap och därför är det viktigt att vår normala verksamhet kunnat fungera som vanligt under tiden som brandlarmet installerats. Allt har gått väldigt bra och det var ett smidigt samarbete med TMP Alarm kring installationen och avprovningen. Så vi är nöjda med att nu ha ett nytt, modernt brandlarm i våra lokaler, säger Tony Kullman.

Varför vi samarbetar med Elektroskandia?
– Elektroskandia är världsmästare på logistik! Allt finns på lager och de har snabba och säkra leveranser. Dessutom är de bra på att utbilda våra tekniker så vi kan ge bra support till våra kunder. Och har vi några frågor så ställer de upp med teknisk support.

SecuriFire – dra fördel av finesserna

– Blixtsnabb branddetektering redan vid brandstart.
– 100%-ig redundans: moduluppbyggd, decentraliserad hård- och mjukvaruarkitektur.
– Upp till 16 slingor med 3500 element per central.
– TCP/IP-port, för fjärråtkomst, som standard på alla centraler.
– Externgränssnitt mot överordnade system
– Smidig att planera, programmera och hantera
– Hög säkerhetsstandard