– Det här är det klart bästa brandlarm vi arbetat med, säger Peter Stenhällen som är behörig ingenjör brandlarm på JÖTA. Brandlarmet han refererar till är Elektroskandias nya fabrikat SecuriFire, som JÖTA under våren har installerat i Fyrishovs nya Multihallar i Uppsala.

Peter Stenhällen är behörig ingenjör brandlarm på JÖTA.

Fyrishov är Sveriges mest besökta arena med närmare 1,8 miljoner besök om året. Problemet var tidigare att man måste tacka nej till många aktiviteter och evenemang på grund av lokalbrist. För att öka kapaciteten beslutades därför att bygga till en multihallsbyggnad på totalt 8000 kvadratmeter, med fyra nya fullmåttshallar i två vånings­plan. Nyckelord för projektet har varit flexibilitet, tillgänglighet och klimatsmart teknik. Hallarna ska kunna användas till idrott, mässor, konserter, kongresser, banketter och andra typer av event – tillsammans eller uppdelade var för sig.

– JÖTA fick förfrågan om att installera brandlarm och utrymningslarm i början av 2013, säger Peter Stenhällen. Då vi just genomgått utbildning hos Elektro­skandia och blivit Securi­Fire-partner var det därför naturligt att offerera brandlarmet Securi­Fire. Efter att vi lämnat offert fick vi ganska snabbt besked om att vi tagit hem uppdraget och då var det bråttom.

Upp till 12 meter i takhöjd

En utmaning var takhöjden på upp till 12 m, där brandlarmsdetektorer monterades.

JÖTA är anläggarfirma brandlarm enl. kraven i SBF 1008:2 och genomför allt från projektering till överlämnandet av brandlarm enl. SBF 110:6. Företaget har teknikavtal med Elektroskandia, som är leverantör av Securiton (SecuriFire) och Ziton. Brandlarmsystemet som offererades till Fyrishovs Multihall omfattade en Securi­Fire 3000 brandlarmcentral och närmare 250 detektorer.
 – Utmaningen i det här projektet var framför allt de olika nivåerna och takhöjderna i hallarna, vilket gjorde det svårt att få en tydlig överblick. Som högst hade vi 12 meter i takhöjd, där bara brandlarmsritningarna bestod av 90 sidor. På ganska många ställen fick vi montera hissbara detektorer, vilket innebär att detektorn är fäst på en platta med tråd så den enkelt kan sänkas ned om det skulle behöva utföras service på anläggningen. På höjder där det var svårigheter att komma åt hade vi stor hjälp av en anställd montör som har bergsklättring som intresse. Enda sättet att komma upp var att säkra sig med klätterutrustning och klättra via balkarna för att montera, säger Peter Stenhällen.
Peter Stenhällen och Isak Andersson från JÖTA diskuterara installationen av brandlarmet SecuriFire.

Peter Stenhällen och Isak Andersson från JÖTA diskuterara installationen av brandlarmet SecuriFire.

Snabbinstallerat

Efter att installationen utförts under våren var det besiktning i mitten av juni.

Vi har installerat många brandlarm genom åren men SecuriFire är verkligen Top of the Line”

– Vi är mycket nöjda med installa­tionen av den här anläggningen, som är vår första SecuriFire. Vi har installerat många brandlarm genom åren men SecuriFire är verkligen ”Top of the Line”. Det har gått jättebra att installera, programmera och starta upp systemet. Allt har fungerat enligt planerna. Det märks att de har tänkt på alla detaljer när de utvecklat brandlarmet, vilket underlättat installationen. Ett exempel är att varje produkt är uppmärkt med ett individuellt ID-nummer som sitter på en dekal på detektorn. Det är bara att fästa dekalen på ritningen så håller man enkelt kontroll över alla komponenter i anläggningen. Det här spar mycket jobb. En annan fördel med systemet är att om man tar bort en detektor och ersätter med en ny så uppdaterar den nya sig själv. Detta är några av de detaljer som gör det smidigt att arbeta med SecuriFire, säger Peter Stenhällen och fortsätter;

– Det känns mycket bra att vi har möjlighet att tillgodose våra kunder på ett bra sätt, framför allt är det en stor fördel att övriga elfirmor kan köpa materialet av Elektroskandia och anlita oss för driftsättningen. Vår slogan är EN GOD KRAFT INOM EL OCH SÄKERHET, den känns helt rätt när vi nu går ut och marknadsför SecuriFire och har Elektro­skandias stöd i ryggen. Givetvis levererar vi Säkerhetslösningar till våra slutkunder, men hjälper även andra elfirmor att driftsätta Brandlarm. Då har de möjlighet att köpa materialet och göra montaget själva.

 

Fördelar med SecuriFire

  • Blixtsnabb detektion av begynnande bränder
  • Fullt redundant hård- och mjukvarudesign
  • Modulär och decentraliserad arkitektur
  • Upp till 16 slingor med 3500 komponenter per kontrollenhet
  • Enkel planering, programmering och användning
  • Högsta säkerhetsstandard