Stabilt och flexibelt brandlarmsystem: SecuriFire skyddar Solvalla

Solvallas huvudbyggnad utrustas nu med ett modernt brandlarmsystem. Till årsskiftet ska ett nytt SecuriFire 3000-system, levererat av Elektroskandia, vara i drift. – Vi är inne i slutfasen av installationsarbetena, berättar Kjell Stensiö vid installatören TMP Alarm AB.

IMG_0128_2Solvalla är Nordens största och mest kända travbana med plats för omkring 40 000 åskådare. Det är Sveriges nationalarena för travsport och platsen landets största travlopp Elitloppet. Sedan invigningen 1927 har verksamheten breddats till att inte bara arrangera travtävlingar, utan numera fungerar Solvalla som en multiarena med evenemang som rallytävlingar och mässor.

Välbesökt byggnad

Just nu pågår de sista installationsarbetena av ett nytt, modernt brandlarmsystem i den stora huvudbyggnaden, Kongressen. Den väldiga glasbyggnaden framför upploppet och mållinjen är ett populärt mål för såväl matgäster som spelare och etage-restaurangen i byggnaden är välbesökt även de dagar det inte är tävling på travbanan.

– I Kongressen arbetar vi nu med att få de sista SecuriFire 3000 Securiton-enheterna på plats. Vi har också börjat med driftsättningen och avprovningen av de omkring 450 enheterna som är monterade, berättar Kjell Stensiö.

Arbetena kommer att vara färdigställda och systemet testat och driftsatt innan årsskiftet.

IMG_0153_2Långvarigt samarbete

Elektroskandia har levererat brandlarmsutrustning till TMP Alarm AB under flera år och Kjell Stensiö berättar att de genomför projekten i egen regi, från installation, programmering till tester och driftsättning.

– Vi har fått en rad spännande projekt de senaste åren och samarbetet med Elektroskandia fungerar bra. Men idag är vi så pass inkörda att det mest är när vi behöver bolla något med Elektroskandias tekniska support som vi möts. Supporten har väldigt erfarna tekniker som kan systemen utan och innan, säger Kjell Stensiö.

Pålitlig detektering

Det nya brandlarmet på Solvalla är ett SecuriFire 3000-system från Securiton.

IMG_0203_2– SecuriFire är vårt huvudsystem och det vi oftast arbetar med, säger Kjell Stensiö. Fördelen med SecuriFire är att det är ett stabilt system med pålitlig detektering. Det klarar av många detaljer och kan anpassas så att de flesta applikationer kan skötas från utrustningen. På Solvalla styr systemet exempelvis ventilation, dörrar, rulltrappor och hissar vid en brand.

– Genom att snabbt kunna stänga dörrar och stoppa ventilationen hindrar vi syretillförseln till branden, avslutar Kjell Stensiö. Rulltrapporna stoppas och hissarna körs alla till ett våningsplan och stannas där så att ingen kan använda dem.