Octapharmas nya anläggning används för lagring av blodplasma. Speciella miljöer i lokalerna ställde stora krav på bland annat val av brandlarmsystem. Lösningen blev brandlarmet SecuriFire kombinerat med aspirerande rökdetektorer ASD 535.

Läkemedelsföretaget Octapharma AB har låtit bygga ett nytt centrallager i Märsta, utanför Stockholm. Det svenskägda familjeföretaget är en av de största aktörerna på blodplasmamarknaden och omsatte 2013 ca 1,2 miljarder Euro. Octapharma driver produktionsanläggningar i flera länder. Läkemedlen som tillverkas används huvudsakligen för blödarsjuka, intensivvård och immunologi. Skanska byggde den nya anläggningen, där lagret har 10 meter i takhöjd och dessutom en mindre del om cirka 380 kvadratmeter, som inehåller kontor i två plan. Dessutom finns fryslager samt renrum i fastigheten.

 Ola Andersson från Seal Scandinavia och Christer de Wahl inspekterar installationen i frysrummet. Kopparröret värmer den kalla luften från samplingsröret.

Ola Andersson från Seal Scandinavia och Christer de Wahl inspekterar installationen i frysrummet. Kopparröret värmer den kalla luften från samplingsröret.

Frysrum

– Vårt brandlarm SecuriFire i kombination med aspirerande rökdetektorer ASD 535 blev här en oslagbar lösning, säger Christer de Wahl, utesäljare Tele, Data & Säkerhet på Elektroskandia. Det aspirerande systemet används bland annat i frysrummet, där det är -40 grader. Här är samplingsröret kombinerat med ett kopparrör som fungerar som en radiator och värmer den kalla luften.

ASD 535 suger konstant in luft i röksensorn via samplingsröret i rummet. Den känsliga sensorn i systemet känner direkt av eventuell rök och kan då larma snabbt.

”Det är lätt att installera och man kan konfigurera centralen efter hur man vill ha det”

Nymans Elektriska utförde alla elinstallationer i fastigheten och deras dotterbolag SEAL Scandinavia, som är certifierad anläggarfirma för brandlarm, stod för driftsättning av brandlarmsystemet.

 Octapharmas nya lager har 10 meter i takhöjd.

Octapharmas nya lager har 10 meter i takhöjd.

Snabb leverans av brandlarm

– Totalt består anläggningen av cirka 100 detektorer, 40 larmdon och brandlarmcentralen SecuriFire 2000. De fyra aspirerande system ASD 535 skyddar frysrum, inlastning och kylrum Anläggningen är helsprinklad. Driftsättningen tog två veckor och vi var klara i god tid. Ett plus var bra byggledning från Skanska, berättar Ola Andersson, projektledare på SEAL Scandinavia AB och fortsätter;

– Vi har hittills driftsatt sju SecuriFire-anläggningar och är mycket nöjda med systemet. Det är lätt att installera och man kan konfigurera centralen efter hur man vill ha det. Bra att det också är kompatibelt med ASD 535. Det är en stor fördel att Elektroskandia säljer dessa system, då logistiken fungerar och vi vet att vi kan få brandlarmet levererat dagen efter att vi beställt.