Kravet: Ett heltäckande brandlarm för Furuborgsskolan.
Lösningen: Brandlarmcentralen SecuriFire 3000.

Furuborgsskolan ligger i Nykvarn, strax väster om Södertälje. Skolan började byggas i september 2015 och beräknas vara klar för inflyttning till hösten 2017 för årskurserna F-3. Nykvarns kommun är byggherre och byggföretaget COBAB har totalentreprenaden. JN Elinstallatörer projekterar och installerar all el inklusive brandlarm.

200 multidetektorer

– Skolbyggnaden på den här första etappen är 3 200 kvm i två våningar. Kravet var att man ville ha ett heltäckande brandlarm och vi valde att använda brandlarmcentralen SecuriFire 3000. Med den klarar vi såväl den här byggnaden som nästa etapp, där byggnaden kommer att bli drygt 2 400 kvm. Etapp två håller på att projekteras och man har nu börjat med markarbeten för att vara klara till hösten 2018, säger Anders Eriksson, ansvarig för brandlarm på JN Elinstallatörer AB och fortsätter:

– Till brandlarmcentralen har vi anslutit 200 multikriteriedetektorer. Den nya generationen adaptiva detektorer är en intelligent detektor med rök och värme sensor. Via den unika Cubus-Levelling-algoritm anpassar sig detektorerna automatiskt efter omgivningsförhållandena och sensorerna samverkar ihop för att tidigt upptäcka bränder utan rökutveckling.

JN Elinstallatörer är SecuriFire-partner och godkänd anläggarfirma för brandlarm sedan 2015.

– Innan dess installerade vi bara brandlarmsanläggningar och hyrde in anläggarfirma för driftsättning. Men marknaden för brandlarm växer och för oss var det intressant att kunna ta hela biten själva. Vi jobbar mycket med industrier och skolor och här blir det ofta fråga om installation och driftsättning av brandlarm, säger Anders Eriksson.

Lätt att programmera och använda

JN Elinstallatörer är verksamma inom teknikområdena kraft, belysning, allmäntele, data, brandlarm och säkerhet. Företaget har cirka 50 anställda inklusive montörer och den egna projekteringsavdelningen, som består av sex personer utför även uppdrag åt andra företag.

Elektroskandia är en stor leverantör till oss, de är kunniga och bra på att leverera. Det var därför ett naturligt steg att bli SecuriFire-partner. SecuriFire är ett modernt brandlarm som klarar alla krav, är bra på specialdetektering och är lätt att programmera. Våra kunder tycker också att systemet är lätt att använda. SecuriFire har ett komplett sortiment och de ligger i framkant när det gäller såväl installation och driftsättning som handhavande. Det är några av anledningarna till att vi valt att arbeta med SecuriFire, säger Anders Eriksson.

Välutbildade SecuriFire-partners

Elektroskandia har ett antal auktoriserade SecuriFire-partners över hela landet.

– Efterfrågan på brandlarm ökar och intresset för SecuriFire är stort. Därför har vi ett nära samarbete med godkända anläggarfirmor runt om i Sverige som SecuriFire-partners. De är välutbildade på systemet och har den största kompetens inom brandlarm. SecuriFire tillverkas av Securiton i Tyskland, ett företag som tänker långsiktigt och själva producerar såväl centralapparater som detektorer. Allt detta sammantaget gör att vi alltid kan leverera högsta kvalitet rakt igenom, vilket gjort oss till en stark aktör på brandlarmsmarknaden, säger Christer de Wahl, säljare på Elektroskandia.

 

SecuriFire 3000 – Snabbfakta
•Blixtsnabb detektering av begynnande bränder
•Fullt redundant maskin- och programvara
•Modulär och decentraliserad struktur
•Upp till 16 slingkretsar med 3500 adresserbara enheter per central
•Datagränssnitt för kommunikation till överordnade system
•Enkel planering, programmering och drift
•Kortslutningsskydd i alla enheter
•Testad och godkänd enligt gällande normer och direktiv (EN 54, VdS, SBSC)