Hässleholms tingsrätt har renoverats, byggts ut och uppgraderats. Förutom större lokaler har säkerheten förbättrats i samband med ombyggnationen.

– Vi är stolta över att vara bland landets modernaste tingsrätt vad gäller teknisk utrustning, säger Ann Berner Westerberg, chefsadministratör på Hässleholms tingsrätt.

Säkerheten har varit i fokus vid ombyggnaden av den gamla tingrättslokalen. I och med tillbyggnaden kan häktade personer nu transporteras direkt genom garage och förvarsceller från häkte till rättssalen. Nya övervakningskameror samt nytt inbrottslarm, passersystem och brandlarm förstärker säkerheten och ökar tryggheten för de som ska vistas i lokalerna.

”Jämfört med andra brandlarm är SecuriFire ett lättförståeligt och enkelt system att testa, vilket underlättar vårt arbete”
Jörgen Olsson, fastighetsskötare vid Norén Fastigheter

 

Bäst förhållande pris och prestanda

– Vi vann upphandlingen för installation av brandlarm, inbrottslarm och passersystem i tingsrättens lokaler, säger Thomas Holmqvist, på Levins Elektriska. När det gällde brandlarm var det självklart för oss att välja SecuriFire. Vi anser att SecuriFire är det brandlarm på marknaden som erbjuder det bästa förhållandet mellan pris och prestanda.

Elektro Sandberg har leveretat brandlarm till Hässleholms tingsrätt. Bilden: Thomas Holmqvist och Ann Berner Westerberg. Foto: Drago Prvulovic/MalmöBild   2015-06-29

Elektro Sandberg har leveretat brandlarm till Hässleholms tingsrätt. Bilden: Thomas Holmqvist och Ann Berner Westerberg.
Foto: Drago Prvulovic/MalmöBild 2015-06-29

Våren 2014 påbörjade Levins Elektriska installationen av brandlarmet. Fastigheten har två våningar och omfattar efter utbyggnaden cirka 1950 kvadratmeter.

– Vi installerade en SecuriFire brandlarmcentral och 115 multidetektorer, för rök och värme. Vi använder alltid denna typ av detektor, då kan det aldrig bli fel då detektorn går att anpassa för rök, värme eller både och, säger Thomas Holmqvist och fortsätter;

– I lokalerna finns det tre häktesceller, för tillfällig förvaring av omhändertagna i samband med brottsmål. Att personer sitter inlåsta ställer givetvis speciella krav på det tekniska och organisatoriska brandskyddet. Vi har därför installerat miljöbrytare vid brandlarmcentralen. Med hjälp av den kan man stänga av fläktarna i huset för att förhindra att man får in farliga gaser, om till exempel ett tåg med farligt gods spårar ut vid den närliggande järnvägen.

 

Gedigen brandskyddsplan

– Vi jobbar hårt med brandskyddet här på tingsrätten, säger Ann Berner Westerberg. Vi har en gedigen brandskyddsplan, som vi gått igenom med räddningsledare och räddningstjänsten har varit här och inspekterat. Brandskyddsinspektören var också här i våras och gick igenom vårt systematiska brandskyddsarbete. Senare i höst ska vi även öva praktiskt på att utrymma lokalerna.

Fastigheten ägs av Norén Fastigheter, som är Hässleholms ledande fastighetsbolag. Här arbetar Jörgen Olsson som fastighetsskötare och han utför bland annat regelbundna kontroller av brandlarmet.

– Jag och min kollega gör månadskontroller och kvartalskontroller av brandlarm, bland annat på Hässleholms tingsrätt. Vi går igenom så att det fungerar och har kontakt med SOS Alarm. Varje kvartal så sätter vi igång brandlarmet under kontrollerade former och testar detektorerna. Jämfört med andra brandlarm är SecuriFire ett lättförståeligt och enkelt system att testa, vilket underlättar vårt arbete, säger Jörgen Olsson.