Eitech såg fördelarna med att ha en leverantör till deras stora projekt Hälsingeporten. Elektroskandia är totalleverantör av bland annat brandlarm, talat utrymningslarm, belysning och all installationsmateriel.

Handelsplatsen Hälsingeporten ligger strategiskt vid den södra infarten till Hudiksvall längs E4.an. Handelshuset som nu är under uppbyggnad är cirka 8 200 kvm och innehåller butikerna Elgiganten, Rusta, Jysk och Jula. Hälsingeporten byggs av ROPH Entreprenad och ansvariga för elinstallationerna är Eitech.

Rätt kompetens

– Vårt uppdrag var att installera allt ifrån kraft, belysning och brandlarm, till talat utrymningslarm, datanät och rökluckor. Vi har gjort allt utom butiksinredning, säger Kent Johansson, enhetschef Eitech och fortsätter:

– Vi tog i första hand kontakt med Elektroskandia när det gällde brandlarm, talat utrymningslarm och bakgrundsmusik. Vi brukar vända oss till Elektroskandia och deras säljare Per T Larsson när det gäller brandlarm. De har produkterna och den rätta kompetensen.

– Eitech ringde mig för cirka ett år sen och ville ha ett pris för att kunna göra en förkalkyl. Det gällde brandlarm och talat utrymningslarm till en butik med en yta om cirka 2 000 kvm, kommenterar Per T Larsson.

En brandlarmcentral till fyra butiker

När Eitech tagit hem projektet blev sen nästa steg att lämna offert för hela fastigheten med alla fyra butikerna.

– Vår lösning blev att använda sig av en SecuriFire 3000 brandlarmcentral, som tar hand om alla fyra butikerna. Den centralen kan man bygga upp i 16 slingor med detektorer. Varje butik betraktas som egen fast man har en gemensam central. Det blir en mycket kostnadseffektiv lösning. För talat utrymningslarm offererade vi TOA från Supersonic, säger Per T Larsson.

Elektroskandia hjälpte också konsulten att projektera såväl utrymningslarm som brandlarm.

– När vi hade gjort klart med brandlarmet började vi diskutera övrigt materiel till projektet. Jag och vår utesäljare Johan Öhrn besökte Eitech för att presentera vad vi kunde erbjuda, bland annat vad gäller belysning för allmänna utrymmen, säger Per T Larsson.

– Vi såg fördelen med att ha en leverantör. Dels har Elektroskandia ett komplett sortiment dels är de duktiga på logistik och vi har alltid haft bra samarbete med dem vid större projekt. Så att de kunde ta helheten vägde över till deras fördel, säger Kent Johansson.

 

 

Projekterat brandlarm, utrymningslarm och belysning

Förutom brandlarm och talat utrymningslarm har Elektroskandia levererat all installationsmateriel och även belysning till projektet. I butikerna var det föreskrivet en speciell butiksbelysning, men till alla övriga utrymmen som personalrum, lager, teknikutrymmen, utvändigt på fasad m.m. har Elektroskandia levererat belysningen. All denna belysning har projekterats av Elektroskandias ljusdesigner Ruben Aslan.

– Vi levererade brandlarm och högtalare före jul och centralutrustning för talat utrymningslarm levererades därefter. Nu i veckan driftsätter vår partner Presto i Söderhamn både brandlarmet och det talade utrymninglarmet, säger Per T Larsson.

Installationerna är nu i slutskedet den 27 april är det invigning.

– Vi är nöjda med samarbetet med Elektroskandia. Leveranserna har fungerat bra och vi har fått bra support när det gäller såväl projekteringen av brandlarmet som belysningen. Det är en stor fördel att de kan erbjuda ett så brett sortiment samtidigt som de har kompetens att kunna ge support hela vägen, säger Kent Johansson.

 

 

Elektroskandias leverans till Hälsingeporten
och butikerna Elgiganten, Rusta, Jysk och Jula

– All installationmateriel
– 1 st brandlarm SecuriFire 3000
– 1 st talat utrymningslarm TOA
– Cirka 1 250 st belysningsarmaturer av fabrikat Cebe, interiört och exteriört, bland annat närmare 700 st Indy LED XL och 180 st Esinda.