Med många olika säkerhetssystem kan det vara svårt med överblicken och kontrollen. PEMA VAKT valde att ansluta alla sina system till det grafiska övervakningssystemet AlViS.

_mp_5060_200PEMA VAKT har flera verksamheter, traditionell bevakning, ordningshållning och fastighetsjour samt dessutom ett skyttecenter där besökare skjuter med riktiga vapen och skarp ammunition. Dessa verksamheter är belägna i ett bergrum i Norra berget i Sundsvall. Företaget har även ett bergrum i Södra berget som man hyr ut för säkerhetsförvaring.
– Vi har levererat säkerhetssystem till PEMA VAKT under flera år, säger Per T. Larsson, utesäljare på Elektroskandia. Det började med att de köpte Galaxy G3D inbrottslarm, sen har de succesivt kompletterat med ARX passersystem med Aerio-läsare, en SPC-central för en vapen-kasun, Axis övervakningskameror med Milestone-programvara och SecuriFire 2000 brandlarmcentral.

 

Tuffa säkerhetskrav

PEMA VAKT har varit kund hos Elektroskandia under många år och de har själva installerat säkerhetssystemen i sina lokaler. Presto driftsatte brandlarmet och Siemens driftsatte inbrottslarmet.
– Vi har mycket fastighetsjour och underhåll på bevakning så vi handlar hela tiden hos Elektroskandia, säger Magnus Lundqvist, PEMA VAKT. Vi har bra kontakt med deras medarbetare, inte minst Per T. Larsson och det är aldrig några problem med leveranserna.

Bergrummet i Norra berget omfattar totalt 2 500 kvm och biytor och i Södra berget cirka  3 000 kvm.
– Med våra verksamheter har vi tuffa säkerhetskrav. Vi förvarar vapen och ammunition i valv och i värdeskåp har vi koder och nycklar till vår bevakningsverksamhet. Vi måste därför ha hög säkerhet samtidigt som det inte får vara krångligt, säger Magnus Lundqvist.

_mp_4983_1080

Mäta temperaturer

Med flera säkerhetssystem och två bergrum att övervaka kan det dock bli svårt att få överblick.
– Vi kontaktade Per T. Larsson och berättade att vi skulle vilja få ihop våra olika säkerhetssystem och se allt på ett ställe. Då det är bergrum och det kan bli fuktigt ville vi även centralt kunna mäta temperaturen i lokalerna och styra fläktar. Per föreslog att vi skulle titta på AlViS, säger Magnus Lundqvist.

AlViS är ett grafiskt övervakningssystem till vilket man kan ansluta system för kameraövervakning, inbrottslarm, passersystem, brandlarm, processer, temperatur etc. oavsett fabrikat.  Detta innebär att man som användare kan se och manövrera alla sina anläggningar i en och samma plattform och grafiskt få en uppfattning om var något hänt.

– Jag kontaktade Tomas Rick, ansvarig i Norden för Alvis hos vår leverantör SVA Systems, för hjälp med att bygga upp den grafiska plattformen, säger Per T. Larsson.

– Grundteknologin för den här anläggningen är standard men temperaturövervakningen är kundunikt för det här projektet. I multidetektorerna (brand och rök) till brandlarmet SecuriFire finns det även en temperatursensor som vi anslutit till AlViS. Vi har också tagit fram en specialsymbol för detta, den kan visa rökmängd och temperatur och man kan ställa in vid vilka värden det ska larma, säger Tomas Rick.

_mp_5098_1080

Den fuktiga miljön i bergrummet ställer större krav på utrustningen. Temperaturen i lokalerna mäts med hjälp av brandlarmsystemets multidetektor.

Bytte brandlarm till SecuriFire

I samband med implementeringen av AlViS så byttes också det gamla brandlarmet ut mot SecuriFire 2000.
– Det tidigare brandlarmet löste ut av krutröken då vår skjutbana användes, så vi fick ha det avstängt vid de tillfällena vilket givetvis inte var bra säkerhetsmässigt. Med SecuriFire har vi inte haft ett enda falsklarm, det känner av och kan skilja på krutrök och brandrök, säger Magnus Lundqvist och fortsätter:
– Tidigare fick vi gå till respektive undersystem och kolla och matcha mot ritningar om något larmade. Nu kan vi direkt se larm, temperaturer, vad som hänt och var, direkt i mobilen eller surfplattan. Vi kan även t.ex. öppna dörrar eller larma av direkt i systemet. Det fungerar jättebra och vi är nöjda med lösningen.